Skip to content
Начало arrow Новини arrow На фокус: Деян Балев - Лондон - София - Лондон в името на играта и приятелите

Входрегистрация

На фокус: Деян Балев - Лондон - София - Лондон в името на играта и приятелите
20 април 2020
658.jpg
Свикнали сме много хора да произнасят високопарни реплики за важността на футбола в живота, но малцина са тези, които доказват това с действията си. Времената са странни, футбол няма и всеки от нас очаква с нетърпение мига, в който отново ще може да се види със съотборници и съперници и да гони топката по зеления терен. Днес обаче ви представяме една малко по-различна история - историята на едно момче, което правеше жертви в името на футбола много преди играта да бъде спряна и с пълна сила олицетворява думите на ленгедарния Бил Шенкли.

Запознаваме ви с Деян Балев от Олимпик Ракия. Той от няколко години вече живее и работи в Лондон, но редовно взима самолета в Петък, за да изиграе редовния мач от Форум Лигата, да се види със своите приятели и съотборници и да полети наобратно в Неделя за английската столица. Деян е неизменна част от един от най-колоритните и уважавани отбори в турнира вече повече от десет години. С него разговаряме по Вайбър, тъй като полетите до Лондон бяха спрени - иначе какво по-хубаво от една командировчица до града за целите на интервюто :-( .

FL: Здравей Деяне. В кое кътче на света те заварваме в тези смутни времена?
ДБ (Идва от Деян Балев това, не от Дон Балон): Здравейте! Намирам се в Лондон в момента. В интерес на истината трябваше да съм си в София този уикенд, но предвид ситуацията беше канцелирано прибирането.
FL: - Лондон... хубав град. Дано скоро пак ме пуснат да ида там. Не мога да не задам най-тривиалният въпрос за едно интервю, но обещавам да е последният такъв - би ли се представил с няколко думи за хората от Лигата? С какво се занимаваш, в кой отбор играеш... от колко време си в турнира.
ДБ: Казвам се Деян Балев, на 28 години. Завърших строително инженерство преди няколко години в Англия и в момента работя като проджект мениджър в сферата на строителството.
В лигата съм от сезон 08/09 и оттогава, досега съм част от Олимпик Ракия (с малки изключения - периода, в който Ракията замрази временно участието си). От този сезон участвам и в трета лига в отбора на 73 reunited.
FL: Понеже ние имаме страхотен сайт (реклама!), аз отворих да погледна и мога напълно да потвърдя думите ти. Но знаеше ли, че до този момент имаш точно ... 99 мача в Лигата! Доста интересно число, на което да те хване пандемията. Кога виждаш номер 100?
ДБ: Интересен факт, благодаря за което. Добър повод с момчетата от отбора да се почерпим след мача. Естествено, колкото по-скоро, толкоз по-добре за всички, но важното е да има условията и да е безопасно за всички ни.
FL: Основната причина да те потърся е, че едно леко понаедряло птиче от вашия отбор, с номер 96 и прелитащо над Тулуза, ми спомена, че ти живееш и работиш в Лондон, но доста често взимаш самолета в Петък за София, играеш мач в Лигата, пиете по една бира с момчетата и после се прибираш обратно? Наистина ли това е така?
ДБ: На първо място, бих искал да благодаря на понаедрялото птиче за доверието. Условията, които ми бяха предложени, си заслужават и едва ли има друг, който би отказал на подобна оферта. За жалост арменският директор ми е забранил да разкривам повече подробности. В общи линии се прибирам до София, за да изкарам един хубав футболен уикенд с приятели, в който включвам и посещенията на мачовете на Левски. Естествено, като български футболисти със съотборниците ми също така спазваме режима мач-дискотека, а понякога, ако се наложи и дискотека-мач.
FL: - Дискотека - мач казваш... хм... значи сигурно не ти е много яко като ви нахакаме мача в Неделя 09:30 сутринта?
ДБ: Хаха, 9:30 е по-лесен вариант от 12:30. Стига да сме будни, на мача се появяваме и се борим докрай. Едно от основните мотота на Олимпика. Все още имаме кадри, които се опитват да се пригодят към този режим. С Пернишкия Марадона работим по специална програма в този аспект.
 
deian1.jpg
 
 
FL: Добре, де, аз едно време имах тийм билдинг в Хисаря, тръгнах към София за мач, ФРГ ни биха 2:0, вечерта се прибрах обратно в Хисаря и всички казаха, че съм луд. А ти .. от Лондон. Толкова ли са яки тия пичове от Олимпик Ракия?
ДБ: За да се отговори на този въпрос, може би трябва да се вземе предвид и предисторията на Олимпика. Някои от вас вероятно знаят, че отборът в началото се съставя от играчи, играещи за различни училища в училищната футболна лига. С повечето от момчетата се познаваме от най-хубавите си училищни години и това благодарение на футбола. Няма да забравя тръпката в училищните години, как по цяла седмица с приятелите чертаехме схеми, подготвяйки се за уикенда и мачовете между училищата. Тръпката продължава да я има и сега, естествено в различни измерения, но в крайна сметка е и удоволствие уикенда да се видиш с приятели и да изиграете мач като отбор.
FL: - Дори и с Гари?
ДБ: По-добре да не коментирам и да избегна потенциални армеснки глоби. Даже ще се възползвам да му припомня един от хубавите моменти с Олимпика, гола му в последната минута с глава за 3-2 срещу берое, докато бяхме с човек по-малко.
(дано отпусне някой бонус)
FL: - Хехехе, стискам ти палци. Ако не - ще го накажем да не съдийства! Сега сериозно... хора като теб са адска мотивация и за нас, за да организираме този турнир. Мога само да ти благодаря за отношението към отбора ти и към турнира. В този ред на мисли - какво би искал да променим или подобрим във Форум Лигата? (Уви, не мисля, че ще можем да направим London Edition на Уембли)
ДБ: На първо място, бих искал да благодаря за организацията, смятам че е на доста добро ниво. Самият факт, че всяка година отборите се увеличават е показателно, че хората се забавляват и са доволни. Дори противно на мнението на доста хора, намирам и съдийството за добро. По-скоро смятам, че играчите трябва да бъдат малко въздържани откъм реакциите си към съдиите особено. Голяма част от неразбирателствата тръгват от реплики към съдиите, може би най-вече в тази насока трбва да се работи.

Уикендите, които съм в Лондон, играя с един бивш университетски отбор, в тукашните аматьорски съндей лиги. Едно от най-впечатляващите за мен неща е социалният аспект и как хората от всички отбори след мачовете, независимо паднали-били се събират всички в клуба на отборите домакини, гледат мачове, обсъждат и отдъхват след мача. Дори домакините са задължени да осигурят храна. Би било страхотно, ако се замислят и неща в тази социална насока.
Също така по обясними причини бих се радвал, ако Ракията няма мачове през седмицата хаха.
 
FL: Мило момче... половината участници в турнира ни имат доста срещи с ракията през седмицата. Как да ги лишим от това...
ДБ: Друго нещо, което бих добавил е, ако е възможно за повече време за загрявка или малкото теренче поне, ако може да се предостави за загряване.
FL: Социалният аспект е важен и за нас като организатори. Така че - ще помислим върху тези неща :-) Говорейки за социален аспект... миналата година с Ракиите постигнахте най-големия си успех  - завършихте втори, а в последния кръг играхте директен мач за титлата с фен, който драматично загубихте. В началото на този сезон пък сякаш имахте проблеми в отбора.  Как се справихте с разочарованието?
ДБ: Тежък момент беше за нас, но същевременно и удоволствие да играеш в мачове с такъв заряд. Бих казал, че ни послужи като допълнителна мотивация. 
Този сезон започнахме с доста нови момчета, а и предвид многото контузии, които имахме, някои отм ачовете започвахме с едва 2-3-ма от отбора от предния сезон. Но лека полека навлизаме във форма. Та да му мисли г-н Найден Личев, последния кръг (отново)
 
deian3.jpg
FL: А, да, вие пак сте с ФЕН последния кръг (кой я реди тая програма?!?)... 
ДБ: ...
FL: Мда... прав си. Нататък... 
- Защо играеш с номер 17?
ДБ: Това ми дадоха
FL: Егати диктатурата! Кой е най-коректният отбор, срещу когото си играл в Лигата?
ДБ: Като цяло няма отбор, който да се отличава много от останалите. Повечето отбори са коректни и това е нещото, което отличава Лигата.
FL: Изброй трима защитници, срещу които ти е трудно да играеш
ДБ: Не познавам достатъчно добре всички момчета, но със сигурност не бих искал да играя срещу Симо и Иво Василев от Ракията, безобразни рендета...
FL: Кой е най-забавният ти съотборник?
ДБ: Ивко (най-добрият ляв бек(вече десен..)), Миро (пернишкият Марадона), наедрялото птиче с головете в 96тата минута също има своите моменти. Общо взето в Ракията е трудно да се отличи.
ДБ: Колкото до 73reunited - Велизар Зехиров (Вената)
FL: Нищо случайно значи, че сте толкова задружен отбор. За мен беше огромно удоволствие да проведа това интервю и много ти благодаря,  Деяне. Надявам се по-скоро да можем да се видим по терените на Спортна София
ДБ: Благодаря и аз. Надявам се и аз в най-скоро време да сме отново на Спортна София.

Шапки долу, дами и господа! Защото често забравяме колко важно е приятелството... Благодарим ти, Деяне, че придаваш смисъл на това, което правим.

П.П. Ръководството на Форум Лигата обмисля предложението за повече време за загрявки като съпоставя финансовите загуби от експоненциалното увеличение на изританите топки в парка, както и на разходите за лекарска помощ за уцелените с мощен шут (понякога два-три шута едновременно) вратари. 
deian4.jpg
 
< Предишна   Следваща >

Звезден рожденик

Отбор: ФВ Тийм
Мачове: 2
Голове: 0

Случаен профил

Отбор: Уайскаут
Мачове: 3
Голове: 0

We inform you that this site uses cookies to make sure our web page is user-friendly. By continuing to browse this website, you declare to accept the use of cookies..

More Information Allow