Начало форум Forums League Идеи и Препоръки Да поставим здравето на играчите над всичко!

scoot.bg

Да поставим здравето на играчите над всичко!

Можете да предлагате нови идеи, мнения и препоръки за развитието на лигата.

Модератор: ОрганизаториМнения: 2
Мисля, че отново е време да си извадим главите от пясъка и да си зададем въпроса: докога ще търпим жестоките и нечовешки влизания, които продължават, и които предизвикват тежки травми и здравословни проблеми на играчите?

Проблемът

Толкова години минаха, а все още не можем да се преборим със зверските влизания, безумните шпагати напред с бутанките, които застрашават здравето, а понякога и живота на играчите в Лигата.

Мерките и политиката на лигата до този момент не дават резултат. Хората, които нямат разбирането, че това е това е любителка футболна лига, чиято цел не е чупиш краката на играчи от противниковия отбор, не е да обиждаш и да псуваш други хора, не е да печелиш с цената на всичко, продължават да застрашават здравето на коректните играчи в лигата. Това може да се подкрепи с видео от последните кръгове.

Пресният пример: брутално и излишно влизане в последните минути на мач без значение. Защитникът има 45 мача в лигата, 22 жълти картона и 4 червени картона. Видео: https://drive.google.com/file/d/1WG6pGM ... 0Jm3E/view
Последва смяна. Играчът е контузен.

Едно от тежките наказания в правилника е 63.6: „При получаване на трети и всеки следващ червен каротн играчът пропуска минимум четири срещи на своя отбор.“

Според това правило, на всеки 4 мача е възможно грубият играч, който не зачита здравето на противниковия играч и който крещи „Трябваше по-добре да го нацелия“ (произволен цитат, който всеки е чувал от такъв тип играчи) да се върне отново, и въпреки многобройните си безумни влизания и контузии, които е причинил, да продължи да осакатява. Докога ще допускаме това? Наистина ли ние, като общество, сме съгласни да поемем този риск и да продължим да си затваряме очите? Днес са момчета, които не познавате, утре може да сте вие.

Темата е отворена за дискусия, с намерението тя да доведе до работещи мерки за минимизиране на безумните прояви, които застрашават живота и здравето на играчите.Предложения за решение

Ето няколко предложения, които са били дискутирани и преди:

• Пълна забрана на шпагати в краката на противника (тук може да се помисли дали да има изключение за шпагатите, които са за пресичане на пас на поне 4-5 метра от метра краката на противника)

• Увеличаване на санкцията за грубо нарушение по преценка на ДК: лишаване от състезателки права от 1 г. до завинаги. Подобни груби нарушения могат да се извършат и без шпагат.

• Създаване на нова Група ForumsLeague Fairplay за отбори (форматът може да се обмисли според броя на желаещите отбори), които искат да продължат участието си в лигата, но при регламент, етичен кодекс и условия, които поставят на първо място здравето и живота на състезателите, т.е. регламент с мерки сходни на тези, които са описани по-горе, а защо и не по-строги.

• Тези решения могат да бъдат гласувани от всички играчи в Лигата, по групи, защото определено амбициите и вижданията на отборите в различните групи се различават.


Временно решение

Докато тече тази дискусия, предлагам да създадем тема, в която играчите, които ценят здравето си, да показват с видео и предупреждение играчите, които играят с огромен риск за здравето на другите, така че ако не мерките, то поне те самите да се предпазват от тях и да очакват във всеки един момент груба проява, която може да им коства здравето.

Дискусия


Защо мнозинството от коректни играчи, които пазят противника, трябва да страдат заради едно ограничено малцинство хора, които нямат проблем да контузят друг играч и след изтърпяване на наказание от 2-3 мача да продължат с проявите си?

Колко още счупени глезени, разбити глави, натрошени крака трябва да има, за да се вземат кардинални и безкомпромисни мерки за тези играчи?
За тези, които ще кажат, че грубите шпагати и ужасяващите влизания са част от футбола:

• Целта на тези първенства е празнуване на футболната игра и най-красивото от нея, а не застрашаване на здравето и живота на играчите; грубиянството не е част от футбола, това е НАРУШАВАНЕ на правилата и философията на футбола. Да се твърди, че грубата игра, която застрашава здравето на играч в аматьорска лига, е част от играта, е като да твърдите, че да ограбиш някого или да пребиеш някого на светофара е част от живота и за това не трябва да се забранява със закон.

• Това не е професионален футбол; ние не сме футболисти, съжалявам ако тази истина ще ви разстрои. Тук отборите нямат бюджети, с които да се грижат за здравето и травмите на играчите. Всеки се е контузвал и знае какво означава това във финансов и личен план. Победата постигната с цената на застрашаване здравето на противника е безсмислена: тя не носи уважение от страна на другите отбори.

Нека не позволяваме на агресията, грубянството да надделява над красивата игра и приятелското отношение на терена.
Изображение

show & prove Цифра Злина

Мнения: 2236

този форум - според мен - отдавна е престанал да бъде място за подобни дискусии. Аз лично подкрепям предложението или поне насоката за мислене и развитие, но не мисля, че тук ще се получи продуктивна дискусия или ще се стигне до някакво решение..

rogertaylor Дата.БГ Аватар

Мнения: 2873
Местоположение: forums.data.bg
Специално за този играч, проблемът не е толкова зла умисъл, колкото липса на всякаква адекватност - нито мисловна, нито координационна ;)

За съжаление - нито отборът му, нито Лигата явно имат намерение да направят нещо :) Не знам даже как има статистика за един от сезоните 10 мача, 10 жълти картона и 1 червен...математически, как?

Но както се казва и в горния коментар - не очаквай резултати тук. Особено сега както е умрял яко форума (лятно, но и не само).


Мнения: 10850

Аз мога да кажа единствено, че ние се стремим всички опасни нарушения за здравето на играчите да се санкционират строго. Знаете за правилото за директен ЧК, а както виждате - налагат се и допълнителни наказания.

Оттам-нататък - нещата вече стават сложни и субективни:
1. Дали опасното нарушение е поради лоша умисъл или поради непреценено действие (ако има зла умисъл - можем да наказваме много строго, но не е правилно да наказваме играч, защото примерно не е координирал действията си добре).
2. Шпагатът не е единственото опасно действие - такова може да е бутането в гръб при висока скорост, подлагането при скачане за висока топка и т.н.

Засега, от срещите, които поне аз наблюдавам - изключително рядко се наблюдават проблеми. Тази година съм в Първа Лига и по един странен начин, мога да кажа, че Първа Лига е много по-спокойна от Втора Лига.

Готови сме да увеличим още наказанията при натрупване на картони като още една стъпка в посока коректността. От новия сезон сме планирали да се изписва точно за какви действия е показан всеки един картон ,което вече ще ни позволи да имаме статистика не само за броя картони, но и за това колко от тях са за опасни нарушения. Това ще ни позволи от своя страна да вкараме правило за по-тежки наказания, когато картоните са за нарушения, а не за реплики, игра с ръка и т.н.

Така че - работим и по това! Мисля, че всички виждат, че по лигата се работи и ние нямаме никакво намерение да спираме развитието й. Напротив. Просто се нуждаем от още време.
Титла, Купа, битка до последната минута...
Our greatest glory is not in never falling but in rising every time we fall.

jeyjey ГАД.БГ Аватар

Мнения: 2659
Местоположение: София, Бул. Патриарх Евтимий 66

"Защитникът има 45 мача в лигата, 22 жълти картона и 4 червени картона"
"за един от сезоните 10 мача, 10 жълти картона и 1 червен"

Колко по ясно от това може да бъде? :whacky:


Мнения: 10850

По кой критерий да спрем участието му в турнира? По брой картони на мач?
Титла, Купа, битка до последната минута...
Our greatest glory is not in never falling but in rising every time we fall.

solarispoker Покер

Мнения: 658
За цялостно творчество?
Капитан на Покер


Мнения: 2066
Местоположение: www.bmwpower-bg.net

Такъв тип наказния за превъзпитание на играчи могат да се налагат единствено вътрешно, в отбора от който е самия играч.
Тоест, съотборниците му трябва да осъзнават какви ги върши и да бъдат мотивирани да му набият канчето, за да се впише в общата представа (която с всяка изминала година е все по-размита) за феърплей, опазване на здравето на противника и
бля бля...
Всичко друго е чешане на езици.
Изображение


Мнения: 2
Изхвърлете отбори като белите бродници от турнира. Най-грубите играчи са там. Провокатори и какво ли не. Ама това е нормално, когато са ги събрали от съмнителни квартали като Надежда. Те и футбол не могат да играят. Пуснете си един техен мач и ще ревете от смях. Два.паса не могат да си дадат и само ритат противниците.

wcwc Покер

Мнения: 217
meto'o написа:
Такъв тип наказния за превъзпитание на играчи могат да се налагат единствено вътрешно, в отбора от който е самия играч.
Тоест, съотборниците му трябва да осъзнават какви ги върши и да бъдат мотивирани да му набият канчето, за да се впише в общата представа (която с всяка изминала година е все по-размита) за феърплей, опазване на здравето на противника и
бля бля...
Всичко друго е чешане на езици.


Добре, а какъв е проблемът играч, който има 5 на брой брутални нарушения да му се спрат правата, след преценка на ДК?
Не виждам нищо притеснително, революционно и невъзможно в това. На третото нарушение този човек ще е пределно добре запознат, че му остават още два такива фаула и изхвърча. Не сме малки деца.

Играчи, които да играят в тази лига има бол, отбори бол, който не може да се съобразява с това да пази здравето на другия и систематично го застрашава няма място тук.

Сега каква е ситуацията: колкото и да си груб, колкото и нарушения да правиш, колкото и крака да счупиш: 4-5 мача наказание и после си обратно на ринга, за да продължиш да застрашаваш здравето на другите. Това не го намирам за нормално.

Освен права играчите трябва да разберат, че имат и задължения.

Но за това се изисква смело ръководство, което да постави като приоритет здравето на играчите.

rogertaylor Дата.БГ Аватар

Мнения: 2873
Местоположение: forums.data.bg
wcwc написа:
meto'o написа:
Такъв тип наказния за превъзпитание на играчи могат да се налагат единствено вътрешно, в отбора от който е самия играч.
Тоест, съотборниците му трябва да осъзнават какви ги върши и да бъдат мотивирани да му набият канчето, за да се впише в общата представа (която с всяка изминала година е все по-размита) за феърплей, опазване на здравето на противника и
бля бля...
Всичко друго е чешане на езици.


Добре, а какъв е проблемът играч, който има 5 на брой брутални нарушения да му се спрат правата, след преценка на ДК?
Не виждам нищо притеснително, революционно и невъзможно в това. На третото нарушение този човек ще е пределно добре запознат, че му остават още два такива фаула и изхвърча. Не сме малки деца.

Играчи, които да играят в тази лига има бол, отбори бол, който не може да се съобразява с това да пази здравето на другия и систематично го застрашава няма място тук.

Сега каква е ситуацията: колкото и да си груб, колкото и нарушения да правиш, колкото и крака да счупиш: 4-5 мача наказание и после си обратно на ринга, за да продължиш да застрашаваш здравето на другите. Това не го намирам за нормално.

Освен права играчите трябва да разберат, че имат и задължения.

Но за това се изисква смело ръководство, което да постави като приоритет здравето на играчите.


Принципно съм съгласен с теб относно темата за приоритет здравето на играчите. Сега дефинирай "брутални" нарушения. И ако едно нарушение е "брутално" - трябва ли да чакаме да направи 5? Както казах - съгласен съм с идеята, но дефинирането на горните от кого се прави, как се прави, кое е, кое не е. Щото ще има "а то не беше брутално, само грубо" и прочие.


Мнения: 2066
Местоположение: www.bmwpower-bg.net

Не мога да разбера защо всичко трябва да бъде решавано и контролирано от Лигата - в лицето на ръководни фактори, съдий, ДК и т.н.
Ако самите отбори, респективно играчи не са достатъчно адекватни да осъзнаят къде се намират и какво вършат няма никакъв начин да им бъде повлияно с каквито и да е по-сериозни мерки.
Изображение


Назад към Идеи и Препоръки

cron