Начало форум Forums League Идеи и Препоръки Селтак - да бъдеш или да не бъдеш

scoot.bg

Селтак - да бъдеш или да не бъдеш

Можете да предлагате нови идеи, мнения и препоръки за развитието на лигата.

Модератор: Организатори


Belcheff Пий Си Мани Я

Мнения: 351
Привет,

от известно време насам, злите езици говорят, че феърплеят, с който нашата лига се пъчи по навик, бил останал нейде в миналото. Твърдението, помоему, е твърде крайно, но действително се забелязва сериозно отстъпление от принципите на общочовешкия морал на моменти. В тоя смисъл, и след като наглед всички се обединяваме около идеята, че честната игра е залегнала в самия фундамент на Лигата, мисля, че е крайно време това да бъде по някакъв начин онагледено ефективно. Наред с наградата за Феърплей, която обикновено се връчва на най-големия смотаняк на сезона (ние имаме 2-3 :lala: ) и носи чисто символична стойност, ми се струва, че е добра идея системно проявяващите нелепо поведение да бъдат санкционирани, като им бъдат отнемани двете, в последна сметка, най-важни неща в тоя живот: точки и/или право на участие в мачовете. Схемата, която ми се върти в главата е примерна, има няколко приложими варианта, над които може да се помисли, но идеята ми е приблизително следната:
Към края на всеки сезон, наред с мненията на всеки отбор за MVP, феърплей и т.н., да се дава и правото (не задължение - важно е, за да няма случайно изпатили) всеки отбор да излъчи един тим и/или играч от собствената му лига, които счита за тотално погазващи честната игра, без значение дали заради прекомерна грубост, неявяване на множество мачове без уважителни причини, неуважение към противника, псувни по време и след мача и т.н. Същото право да се дава и на тримата съдии и тримата делегати с най-много мачове за съответната лига. Пак казвам - право, т.е. не е задължително да се посочи някого, тъй като това потенциално би могло да ощети на случаен принцип или без достатъчно основание някой отбор или играч. И, ако над определен процент от всички, а не само гласувалите, участници в анкетата, (всеки отбор с по един глас+топ 3 на съдиите с по 1 глас+топ 3 на делегатите с по 1 глас) са поели инициативата да дадат гласа си за даден отбор и/или играч, да се случват конкретни наказания. Например:

За отбор:
25% от всички, имащи право на глас -0.5 точки от крайния актив
40% от всички, имащи право на глас -4 точки от крайния актив
50% от всички, имащи право на глас -5 точки от крайния актив
60% от всички, имащи право на глас -6 точки от крайния актив
70% от всички, имащи право на глас -7 точки от крайния актив
80% от всички, имащи право на глас -13 точки от крайния актив
90% - изключване от лигата
100% - изключване от лигата

За играч:
25% - 3 мача наказание
40% - 6 мача наказание
50% - 9 мача наказание
60% - 12 мача наказание
70% - 15 мача наказание
80% - 1 сезон
90% - изключване от лигата
100% - изключване от лигата

Така висшият пилотаж при честната игра ще бъде оставен на съвестта на всеки отбор и играч и наградата ще бъде морална, но пък тоталната липса на адекватност ще бъде санкционирана съвсем ефективно. Самите отбори пък ще имат едно наум за играчите, които вкарват като нови трансфери. Вероятността някой да бъде ощетен случайно или чрез някакъв мишкарски квази-заговор между няколко отбора в неговата лига е минимална (въпреки, че все пак се намираме в страна пълна с гении, когато иде реч за неква нечиста схемичка), тъй като имаме налице и 6 гласа от делегати и съдии, а все пак ако някой тръгне да се уговаря с користни цели с повече от 2-3 отбора, ше се разчуе неминуемо. Дори 5 отбора да се наговорят, пак не са достатъчни, за да бъде санкциониран някой незаслужено. И за да пострада отбор или играч реално, трябва наистина да се е "постарал" през сезона и да е оставял трайни впечатления след себе си. И, за да бъде тотално невъзможно да бъде ощетен някой незаслужил поради тегава картелна сделка, в случай на достатъчен вот за наказание, все пак УС на Лигата да има крайната дума дали наказанието да бъде приложено.

Примерно го меткам, е така. Да се обсъди, ако намери одобрение. Считам, че до някаква степен това би материализирало претенциите ни за турнир, който държи на честната игра.

slabaka Слабаците

Мнения: 563
Сандокане ти си великан брат :yes:


Мнения: 10837

В глобален аспект - идеята е добра. Т.е. можем наистина да проведем подобна анкета - резултатите биха били интересни за всички, предполагам, а и вероятно - доста меродавни. Трудно ще се съглася с отнемането на точки в края на сезона по много обективни причини... също така - често некоректните играчи са наказвани за своята некоректност (примерно - като някой е получил 3 червени картона, защото не е феърплей --> той е пропуснал 6 мача... 5 мача.. абе пропуснал е немалко мачове).

Затова апелирам да измислим нещо по-интересно като последствия за играчите и отборите (аз също ще го направя). Не е казано, че трябва да е нещо, което да е реално като точки, мачове, бой с камшик. Често една такава "символична" титла може да е достатъчна причина някой да се замисли. Относно самата идея с гласуването и т.н. - мен ми допада.
Титла, Купа, битка до последната минута...
Our greatest glory is not in never falling but in rising every time we fall.

Deo ФМБългария Аватар

Мнения: 567
Местоположение: София
Супер идея. :thumb:
Вън "селтаците" от лигата :)
Изображение

Trent71 Роко СФ Аватар

Мнения: 1381
Да връчваме награда тип "Златен скункс" на провинилите се? :mrgreen:
"Най-големият ми страх е да се преродя като футболист и да не мога да вържа едно изречение."


Мнения: 18
Може и след 2-3 по-сериозни провинения да се отнемат направо точки, а не след края на сезона.

jeyjey ГАД.БГ Аватар

Мнения: 2662
Местоположение: София, Бул. Патриарх Евтимий 66

Боби има своите основания да не се съгласява с отнемането на точки, но, в историята на човечеството, гениалните неща винаги са били неординарни, провокиращи, променящи статуквото. Идеята на Белчев е гениална, точно такава, според мен разбира се, която ще доведе до ново разбиране за тази велика игра. Не трябва да се страхуваме да опитваме не само нови, но и разтърсващи разбиранията за играта неща, ако искаме да променим настоящата действителност към по- добро. Разбира се, не трябва да се изключва и възможността за грешка, но тя е поправима в рамките на един сезон. Позитивите от такава промяна, които биха настъпили при въвеждане на правилото " Белчев ", биха били повече от колкото негативите, дори експеримента да пропадне.
Аз съм ЗА!

rabpa БМВПауър

Мнения: 692
Местоположение: София

Може тази класация по феърплей да се има предвид като фактор при крайното класиране - напр. ако два отбора са с еднакви точки и еднаква голова разлика по-предна позиция заема отбора с по-добър феър плей коефициент. Така дори и в много редки случаи този показател може да се окаже много важен. Освен това може да се дава символична награда за феър-плей отбор/играч на годишното награждаване (ако все още не се прави).
-------------------------------------------------------
bmwpower

Tzvetomir Трол Тийм Аватар

Мнения: 1880
Местоположение: Дружба

rabpa написа:
Освен това може да се дава символична награда за феър-плей отбор/играч на годишното награждаване (ако все още не се прави).


По-миналия сезон така намазахме бутилка водка и 3 стека бира, та има такава (най-малко картони). :hooray:
Идва среща на представителите, можете да обсъдите идеи за някакви комплексни критерии.

show & prove Цифра Злина

Мнения: 2236

Силна идея, която виждам чак сега. Съгласен съм и със схемата и с предложените наказания (като принцип, не в конкретните им размери, просто защото не се задълбочих в тях, може и като размер да са ОК). Не мисля, че наказнията от жълти и червени картони през сезона изключват наказанията на тотални селтаци и грубияни след края на сезона. А и отделно от това така предложената идея дава възможност и за корекция от УС, ако се получи някоя аномалия..

merder Хеттрик

Мнения: 1586
Tzvetomir написа:
rabpa написа:
Освен това може да се дава символична награда за феър-плей отбор/играч на годишното награждаване (ако все още не се прави).


По-миналия сезон така намазахме бутилка водка и 3 стека бира, та има такава (най-малко картони). :hooray:
Идва среща на представителите, можете да обсъдите идеи за някакви комплексни критерии.


Аз водка не пия, а бирата не ми е любимо питие...та разбираш що ни преебах перфектната статистика :red: :reff:

Tzvetomir Трол Тийм Аватар

Мнения: 1880
Местоположение: Дружба

Той и Виктор така, та вчера удвои картоните ни безсмислено при решен мач (7-0 вече водехме). Нарочно го правите, ей, ще мислим санкции. :mrgreen:

Но идвай си у нашия форум да не досаждаме тук, че темата е важна.

merder Хеттрик

Мнения: 1586
е нали съм Селтак :tooth:

Shipkov Хеттрик Аватар

Мнения: 2672
merder написа:

Аз водка не пия, а бирата не ми е любимо питие...


Хубаво е, че ги обяваваш тия работи, че иначе става мазаляк :tooth:
mladostbg написа:
Добрата новина за теб, Шипков е, че ако тръгнат нещата аз ще се заминавам с комуникацията с отборите, което значи, че ще те тровя денонощно, отговаряйки на иначе умерено-заядливите ти постове :-)


Мнения: 120
Kamburov11 написа:
Може и след 2-3 по-сериозни провинения да се отнемат направо точки, а не след края на сезона.

подкрепям!

Следваща

Назад към Идеи и Препоръки