Начало форум Forums League Идеи и Препоръки Размисли за развитието на Лигата

scoot.bg

Размисли за развитието на Лигата

Можете да предлагате нови идеи, мнения и препоръки за развитието на лигата.

Модератор: Организатори


onyx Легендите Аватар

Мнения: 1796
Понеже покрай дискусията за наказанията се чуха призиви към градивни предложения, ще изложа тук това, което ми се върти в главата относно развитието на Лигата. Държа да подчертая, че това е лично мое мнение и не е задължително да съвпада с това на отбора ми.

Като начало, изхождам от тезата, че форумите са отмираща форма на интернет комуникация. Това го описах по-подробно в предишен мой пост по темата и никой не може да ме убеди, че форумите имат някакво бъдеще. Това се отнася и за този форум, който едва ли щеше да генерира кой знае каква активност, ако не беше задължително да се пише в него. Дори най-големите форуми бележат сериозен спад в посещенията, постовете и новите регистрации, всеки сам може да си направи сметката какво ще е след още някоя и друга година. Просто тази форма на комуникация няма бъдеще, изместена от по-нови средства, най-вече социалните мрежи. Ако някой иска да дискутираме по тази тема, готов съм да го направя с много примери, но нека да не разводняваме тук, а на лични съобщения.

Нови форумни отбори няма, това е факт. Но хипотетично дори да се появи такъв, по сегашните правила ние трябва да го върнем, освен ако не се съгласи да си регистрира играчите във форума на Лигата... ето ти парадокс :) Един напълно комплектован форумен отбор не би бил допуснат до участие във Форумната Лига.

От друга страна в Лигата все още има отбори, които държат да ползват форумите си - чуха се няколко такива мнения. Има и отбори, които предпочитат да ползват форума на Лигата - независмо дали защото нямат свой форум, или защото вече са се пренесли. Не виждам защо тези два модела да не могат да съществуват едновременно. Позволете на тези, които си имат външен форум, да могат да го ползват, както беше преди всички да се пренесем тук. Това да става преди началото на всеки сезон - всеки представител заявява кои мнения на играчите му да се гледат при проверките - външен форум или форума на Лигата. И важи за целия сезон. Преди началото на следващия сезон представителят може да реши да смени модела на отбора си (да го пренесе от външния си форум във форума на Лигата например), но не и по време на сезона.

С поглед в бъдещето, според мен трябва да се помисли и за начин да бъдат вкарвани нови отбори, без това да е обвързано задължително с регистрация и писане във форума на Лигата. Нека се замислим какво е 'интернет общество' в момента. Преди години това беше форум, днес обаче не е така. Сега по-скоро интернет обществата са фейсбук групи - хора, събрани от и дискутиращи общи интереси. Нека да помислим и да видим има ли начин такива отбори да бъдат приемани в Лигата и контролирани. По този начин Лигата може да остане първенство между интернет обществата, без това да е обвързано с остаряла платформа, която постепенно ще изчезва. Защото сега, без да обиждам част от новите отбори, се превръщаме в междуфирмена лига - а такава вече има.

Естествено, не е задължително да се ограничаваме до фейсбук. Ако някой има други идеи за общества с комуникация в интернет, които биха имали интерес евентуално да организират отбор и да участват, нека ги сподели. Ако ще да са от онлайн-игри, second life групи или и аз не знам какво още...

Друго, което също доста хора споменаха - нека играчите, които участват в Лигата от Х години и са били стриктни, да бъдат освободени от проверка. Не разбирам кому е нужно да бъдат проверявани и наказвани хора, които са се доказали многократно в миналото. Това ще улесни неимоверно много и самите проверки от страна на ръководството.

Една от целите на пренасянето на всички в този форум беше генерирането на активност (макар и изкуствено) и търсенето на спонсори. По една или друга причина това не се случва. Лигата не се рекламира. За годините, в които участвам в турнира, съм споделял с много хора. Почти никой не е чувал за Форумната Лига. Всички знаят за АМФЛ, Неделна Лига, ИТ Лига, но за Форумната - никой. На сайта стоят "медийни партньори", които обаче не отразяват нищо. Какво стана със статиите в списание .NET? Отдавна не се публикуват. Всеки сам може да потърси и да види от коя година са последните статии на тема Форумна Лига в gol.bg и sportal.bg. И така нататък. Без публичност няма как да стане. Да се говори с тези "партньори" дали ще отразяват нещо, ако не - да се махат линковете им и да се търсят нови. Не може първенство, което разчита на интернет обществата, да няма присъствие в интернет. Трябва да бъдат привлечени хора, а за да бъдат привлечени, на първо място трябва да чуят/прочетат за Лигата. Ето, имаме си лайвскор, имаме си видео предаване на мачовете наживо (браво и благодаря на ръководството за това!), имаме си цели три организирани дивизии (а могат да станат и повече) - все неща, които биха привлекли участници, ако те знаеха за тях.

Това се отнася и за страницата на Лигата във фейсбук (да, има такова животно!), която е ужасно занемарена и не се прави нищо друго, освен да се постват статиите от сайта. Тук също могат да се направят доста неща - първото, което ми идва наум, е автоматично да се поства резултата + статистиката от всеки приключил мач. Или примерно в петък да се поства програмата за предстоящия уикенд - ако щете дори в комбинация с прогноза за времето за събота и неделя :)

Друга тема, която искам да засегна, е ограничаването на всякакви касапи - все пак всички искаме да запазим приятелския характер на турнира. И това ограничаване няма как да стане чрез писане във форум. Могат обаче да се наблюдават картоните на всеки играч, и то за няколко сезона назад. Тук трябва да се помисли внимателно за конкретните стойности, но при наличието на X жълти и/или Y червени картона на един играч за последните Z сезона, лампичката трябва да светне, че с този играч нещо не е наред. Може към наблюдението да бъдат включени и докладите с участието на въпросния играч. Ако се налага, да бъде наказван по-сериозно. Ако и това не помага, да бъде изваждан от Лигата. Така според мен контролът върху грубияните в Лигата би бил много по-качествен, отколкото ако се разчита на това, че те не биха писали във форума.

Темата за съдиите и тяхната строгост няма да я отварям - дъвкана и предъвквана е многократно. Но именно съдиите трябва да бъдат основното ни оръжие в ограничаването на грубияните.

Стана малко разхвърляно, за което се извинявам. Ако някой от ръководството намери нещо градивно, би било чудесно. Ако не - просто съм затрил малко време на вятъра (и съм с един пост по-близо до изпълнението на квотата за март) :)
Изображение

show & prove Цифра Злина

Мнения: 2236

аз съм съгласен с всичко, не веднага ще ти кажа, какъв ще е проблемът - някой трябва да се занимава с всичко това. Айде, разделянето на лигата (на този форум и на "оригиналните") и привличането на отбори, съставени от ФБ групи, не е проблем и не изисква занимаване. Но съживяването на форума, на ФБ групата, пускането на програма, резултати, време и прочее отнема време и трябва някой да го прави редовно. Предполагам, че ако ти си навит да го правиш в свободното си време, администраторите на групата веднага ще те направят и теб такъв и ще можеш да правиш всичко, а ние ще ти се радваме (съвсем сериозно).

Иначе - нека ангажираните представители в лигата и другите ангажирани участнити се замислят малко върху тези неща и след няколко седмици, когато нещата поутихнат, да се съберем на 1-2 срещи и да обсъдим подобни идеи..

onyx Легендите Аватар

Мнения: 1796
Постването на резултата и статистиката от изигран мач може да се направи автоматично (с приключването на мача в лайвскора). Постването на програмата за уикенда веднъж седмично колко пък време да отнеме? Най-лесният вариант: копи-пейст от темата с назначенията - максимум 20 секунди :mrgreen: Айде, навит съм да губя (още) 20 секунди седмично за доброто на Лигата.
Изображение

Toldo Клуб Ф1

Мнения: 1221
onyx ПРЕЗИДЕНТ!!!!

Как да каже лоша дума някой срещу тебе :D


Мнения: 10837

Всъщност много лесно може да се започне пускането на новини в сайтове като Спортал, Новспорт и т.н. Въпросът е какво се цели с тези новини - аз примерно не смятам, че просто да плеснеш програмата в новина на тези сайтове има някакъв смисъл. Да, сигурно някой така ще чуе за Лигата, но какво ще разбере - че някакви хора играят някакви мачове. Къде-къде по-интересно е да има статия с текст за нещата, които се случват. И тук идва проблемът - писането на статия е доста времеемко (Веско сигурно ще потвърди). Още повече, че статията в сайта на Лигата е твърде подробна - тя ще отегчи един читател на спортен сайт. Т.е. трябва да се направи коригирана статия специално за пресата...

За форумната лига е писано по адски много вестници, сайтове, говорено е и по радиото. Аз съм чувал за АМФЛ, не защото съм чел новини за тях, а защото лигата е адски масова и няма как да нямаш приятел, който да не играе там :-)
Титла, Купа, битка до последната минута...
Our greatest glory is not in never falling but in rising every time we fall.

onyx Легендите Аватар

Мнения: 1796
Боби, ще ме извиняваш, ама целият ти пост звучи като "най-добре да не правим нищо" :)

Веско не е нужно да ми потвърждава каквото и да е, защото самият аз участвам достатъчно активно в писането на статиите за сайта на Лигата.

Разбира се, че няма смисъл да се публикува просто програмата на Лигата в Спортал. Не съм казвал такова нещо. Това с програмата беше за фейсбук групата на Лигата, където хората така или иначе са запознати и това ги интересува. По сайтовете си трябват статии. Между другото, от половин година насам се пишат по две статии седмично, та дори и снимки има от почти всеки кръг. Материал има, няма кой да го публикува. Най-малкото, щом не правят нищо за популяризирането на Лигата, тези така наречени медийни партньори защо продължават да стоят на сайта ни?

Знам, че е писано и говорено за Лигата къде ли не - преди години. Купувах редовно списание .NET, когато там се публикуваха статиите. Както споменах в първия си пост, чел съм за Лигата и в някои спортни сайтове. И интервюто по радиото го имаше качено във форума. Сега обаче не се пише и говори никъде, а това не е еднократен процес. Нали искаме нови участници? Как тези нови участници ще пожелаят да участват, ако не знаят за турнира?

Една статия в Спортал (примерно), съдържаща в себе си линк към сайта на Лигата, би довела стотици посещения, най-малкото от чисто любопитство - "я, каква е пък тая лига, дето не съм чувал за нея?!" - получавал съм такива реакции от хора, с които съм говорил и които ритат по другите аматьорски първенства. А като дойде човек на сайта, вече си имаме гъзарийките - лайвскор, живо предаване и т.н. Неща, които по другите турнири доколкото ми е известно нямат. Да не забравяме и факта, че се играе на голям терен в горните дивизии. И на човек му става интересно какви са условията за участие...

Но цялата тази дискусия относно популяризирането на Лигата в интернет измества по-важните неща в темата - а именно, че първо трябва да си оправим правилата вътре в Лигата. И започвам да съжалявам, че включих и мислите си за популяризирането в интернет в поста си ;)
Изображение

L-U-D-I-A ФФК ХардуерБГ Аватар

Мнения: 573
Местоположение: под гредата

В идеите на @onyx има мисъл и звучат логично. Най-глупаво ми звучи как някой, който е 9 години в лигата ще го проверяват за мнения... че колко хора могат да са 9 години постоянно активни в някъв форум ?

Избистрете каква е идеята на лигата, защото сега като, че се правят някви неща на парче и всяка година се измества концепцията...
x3m написа:
...а вратаря им е пълно копие на Ники Михайлов

Sepulture ОЧЗ Меджик Аватар

Мнения: 1571
onyx написа:
...
Една статия в Спортал (примерно), съдържаща в себе си линк към сайта на Лигата, би довела стотици посещения, най-малкото от чисто любопитство - "я, каква е пък тая лига, дето не съм чувал за нея?!" - получавал съм такива реакции от хора, с които съм говорил и които ритат по другите аматьорски първенства. А като дойде човек на сайта, вече си имаме гъзарийките - лайвскор, живо предаване и т.н. Неща, които по другите турнири доколкото ми е известно нямат. Да не забравяме и факта, че се играе на голям терен в горните дивизии. И на човек му става интересно какви са условията за участие...
....


Една статия с линк ще помогне и на чичко гугъл да вдигне сайта нагоре ;) Което ще вдигне и бройката на хора, които попадат на сайта.
Друг е и въпросът, че на сайта му трябва доста сериозно преразглеждане на визията и тотално пренаписване на целия CSS. Защото сега, ако попадна за пръв път, не бих се задържал повече от 5-10 секунди, преди да го затворя и забравя за винаги.

Shipkov Хеттрик Аватар

Мнения: 2672
Да отбележа само, че на срещата на която присъствах, на въпросът ми защо седят тези банери като сайтовете не пишат за лигата, Ралф ми отговори, че седят там, защото така е по-красив сайта. На въпросът ми, защо за да е по-красив сайта не сложи логотата на отборите с линк към страниците им, отговор не получих.
Ако гоним красота на сайта чрез безплатни банери, имам идеи и за по-красиви :lol:
mladostbg написа:
Добрата новина за теб, Шипков е, че ако тръгнат нещата аз ще се заминавам с комуникацията с отборите, което значи, че ще те тровя денонощно, отговаряйки на иначе умерено-заядливите ти постове :-)

beatus Дата.БГ

Мнения: 569
То щеше да има и нов сайт, нов форум, снимки от мачовете, снимки на отборите :roll:

Shipkov Хеттрик Аватар

Мнения: 2672
Давам ви тема за размисъл.
Колкото и да го мисля, единственият вариант, при който скандалите и подозренията за злоупотребата с властта биха изчезнали е, да се направи внимателен финансов разчет, и чрез общо събрание на лигата (но легитимно с всички представители, които искат да участват) се назначат например 2-ма външни човека, на някаква заплата, които да работят хамалогията по поддръжката на лигата, а нужните комисии за прилагане на правилници, според мен трябва да се направят на жребиен принцип и пълна ротация. Двамата външни, всеки месец ще правят отчет пред общото събрание, и ако не си вършат работата, може да се гласува дали да бъдат сменени.
Все повече смятам, че само така тази лига има някакво бъдеще...

Едит: Правилникът, какъвто и да го скалъпим, е много важно как ще се прилага. Както виждаме, има заложени възможности да се взимат субективни решения, и когато хората, които ги взимат са несменяеми за определен период от време, тогава се създават предпоставки за това, което се случва в момента.
mladostbg написа:
Добрата новина за теб, Шипков е, че ако тръгнат нещата аз ще се заминавам с комуникацията с отборите, което значи, че ще те тровя денонощно, отговаряйки на иначе умерено-заядливите ти постове :-)

Sepulture ОЧЗ Меджик Аватар

Мнения: 1571
beatus написа:
То щеше да има и нов сайт, нов форум, снимки от мачовете, снимки на отборите :roll:


Читав "нов" сайт си струва едни пари. А и най-важното, да намериш някой не-олигофрен, който да ти го направи. Защото за такъв размер работа, няма как да се възложи на фирма :)

Shipkov Хеттрик Аватар

Мнения: 2672
За да се търси НЕ-олигофрен, който да направи сайт, трябва да се знае бюджета, който лигата би инвестирала в такова нещо. Изчислява се бюджета, прави се запитване до няколко фирми които правят сайтове за цени, и според офертите се избира. Аз лично познавам поне 5 човека, които се занимават с изграждането на сайтове, но за да говоря с който и да било, трябва да знам някакви параметри.
mladostbg написа:
Добрата новина за теб, Шипков е, че ако тръгнат нещата аз ще се заминавам с комуникацията с отборите, което значи, че ще те тровя денонощно, отговаряйки на иначе умерено-заядливите ти постове :-)

beatus Дата.БГ

Мнения: 569
Е то уж имало готов сайт и не е нужно да се прави, каквото и да било, както и нов форум.

Факт е, че единственото нововъведение, което се е реализирало при това мога да кажа доста успешно, са камерите :wink:

FiFi БМВПауър

Мнения: 770
Shipkov написа:
Да отбележа само, че на срещата на която присъствах, на въпросът ми защо седят тези банери като сайтовете не пишат за лигата, Ралф ми отговори, че седят там, защото така е по-красив сайта. На въпросът ми, защо за да е по-красив сайта не сложи логотата на отборите с линк към страниците им, отговор не получих.
Ако гоним красота на сайта чрез безплатни банери, имам идеи и за по-красиви :lol:


грандиозеннн отговор

Аз имам снимка от бала и съм с коса и съм красив :roll: дали ще може да я качиме на сайта :mrgreen: :mrgreen:

Следваща

Назад към Идеи и Препоръки