Като начало, изхождам от тезата, че форумите са отмираща форма на интернет комуникация. Това го описах по-подробно в предишен мой пост по темата и никой не може да ме убеди, че форумите имат някакво бъдеще. Това се отнася и за този форум, който едва ли щеше да генерира кой знае каква активност, ако не беше задължително да се пише в него. Дори най-големите форуми бележат сериозен спад в посещенията, постовете и новите регистрации, всеки сам може да си направи сметката какво ще е след още някоя и друга година. Просто тази форма на комуникация няма бъдеще, изместена от по-нови средства, най-вече социалните мрежи. Ако някой иска да дискутираме по тази тема, готов съм да го направя с много примери, но нека да не разводняваме тук, а на лични съобщения.
Нови форумни отбори няма, това е факт. Но хипотетично дори да се появи такъв, по сегашните правила ние трябва да го върнем, освен ако не се съгласи да си регистрира играчите във форума на Лигата... ето ти парадокс

От друга страна в Лигата все още има отбори, които държат да ползват форумите си - чуха се няколко такива мнения. Има и отбори, които предпочитат да ползват форума на Лигата - независмо дали защото нямат свой форум, или защото вече са се пренесли. Не виждам защо тези два модела да не могат да съществуват едновременно. Позволете на тези, които си имат външен форум, да могат да го ползват, както беше преди всички да се пренесем тук. Това да става преди началото на всеки сезон - всеки представител заявява кои мнения на играчите му да се гледат при проверките - външен форум или форума на Лигата. И важи за целия сезон. Преди началото на следващия сезон представителят може да реши да смени модела на отбора си (да го пренесе от външния си форум във форума на Лигата например), но не и по време на сезона.
С поглед в бъдещето, според мен трябва да се помисли и за начин да бъдат вкарвани нови отбори, без това да е обвързано задължително с регистрация и писане във форума на Лигата. Нека се замислим какво е 'интернет общество' в момента. Преди години това беше форум, днес обаче не е така. Сега по-скоро интернет обществата са фейсбук групи - хора, събрани от и дискутиращи общи интереси. Нека да помислим и да видим има ли начин такива отбори да бъдат приемани в Лигата и контролирани. По този начин Лигата може да остане първенство между интернет обществата, без това да е обвързано с остаряла платформа, която постепенно ще изчезва. Защото сега, без да обиждам част от новите отбори, се превръщаме в междуфирмена лига - а такава вече има.
Естествено, не е задължително да се ограничаваме до фейсбук. Ако някой има други идеи за общества с комуникация в интернет, които биха имали интерес евентуално да организират отбор и да участват, нека ги сподели. Ако ще да са от онлайн-игри, second life групи или и аз не знам какво още...
Друго, което също доста хора споменаха - нека играчите, които участват в Лигата от Х години и са били стриктни, да бъдат освободени от проверка. Не разбирам кому е нужно да бъдат проверявани и наказвани хора, които са се доказали многократно в миналото. Това ще улесни неимоверно много и самите проверки от страна на ръководството.
Една от целите на пренасянето на всички в този форум беше генерирането на активност (макар и изкуствено) и търсенето на спонсори. По една или друга причина това не се случва. Лигата не се рекламира. За годините, в които участвам в турнира, съм споделял с много хора. Почти никой не е чувал за Форумната Лига. Всички знаят за АМФЛ, Неделна Лига, ИТ Лига, но за Форумната - никой. На сайта стоят "медийни партньори", които обаче не отразяват нищо. Какво стана със статиите в списание .NET? Отдавна не се публикуват. Всеки сам може да потърси и да види от коя година са последните статии на тема Форумна Лига в gol.bg и sportal.bg. И така нататък. Без публичност няма как да стане. Да се говори с тези "партньори" дали ще отразяват нещо, ако не - да се махат линковете им и да се търсят нови. Не може първенство, което разчита на интернет обществата, да няма присъствие в интернет. Трябва да бъдат привлечени хора, а за да бъдат привлечени, на първо място трябва да чуят/прочетат за Лигата. Ето, имаме си лайвскор, имаме си видео предаване на мачовете наживо (браво и благодаря на ръководството за това!), имаме си цели три организирани дивизии (а могат да станат и повече) - все неща, които биха привлекли участници, ако те знаеха за тях.
Това се отнася и за страницата на Лигата във фейсбук (да, има такова животно!), която е ужасно занемарена и не се прави нищо друго, освен да се постват статиите от сайта. Тук също могат да се направят доста неща - първото, което ми идва наум, е автоматично да се поства резултата + статистиката от всеки приключил мач. Или примерно в петък да се поства програмата за предстоящия уикенд - ако щете дори в комбинация с прогноза за времето за събота и неделя

Друга тема, която искам да засегна, е ограничаването на всякакви касапи - все пак всички искаме да запазим приятелския характер на турнира. И това ограничаване няма как да стане чрез писане във форум. Могат обаче да се наблюдават картоните на всеки играч, и то за няколко сезона назад. Тук трябва да се помисли внимателно за конкретните стойности, но при наличието на X жълти и/или Y червени картона на един играч за последните Z сезона, лампичката трябва да светне, че с този играч нещо не е наред. Може към наблюдението да бъдат включени и докладите с участието на въпросния играч. Ако се налага, да бъде наказван по-сериозно. Ако и това не помага, да бъде изваждан от Лигата. Така според мен контролът върху грубияните в Лигата би бил много по-качествен, отколкото ако се разчита на това, че те не биха писали във форума.
Темата за съдиите и тяхната строгост няма да я отварям - дъвкана и предъвквана е многократно. Но именно съдиите трябва да бъдат основното ни оръжие в ограничаването на грубияните.
Стана малко разхвърляно, за което се извинявам. Ако някой от ръководството намери нещо градивно, би било чудесно. Ако не - просто съм затрил малко време на вятъра (и съм с един пост по-близо до изпълнението на квотата за март)